3 января

0 comments

EI SIMPTOMELE UNEI STIME DE SINE JOASE ȘI REMEDIILE EI

Dacă măcar la una din aceste 8 întrebări de mai jos, răspunsul tău este – ”DA”, atunci acest articol este pentru tine.

ÎNCREDEREA înseamnă să crezi în tine, în propriile resurse, să-ți recunoști limitele, să te apreciezi la adevărata valoare, să-ți accepți punctele slabe și să te perfecționezi. Să fii fericit că exiști așa cum ești și să te prețuiești. Când te iubești astfel, ești capabil să oferi și să primești dragoste.

“Încrederea în sine este fundamentul vieții tale. Cu cât e mai trainic fundamentul tău, cu atât poți construi o viață mai solidă și mai demnă de a trăi în armonie și plăcere în ea.” 

(Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya)

Stima de sine reprezintă aprecierea propriei persoane de-a lungul vieții sale, formată atât din experiențele pozitive, cât și din cele negative pe care le-a avut persoana dată în drumul său. Este acea descriere și stare pe care doar persoana în cauză o vede și simte despre propria persoană. Iar descrierea personală nu tot timpul corespunde cu decrierea celor din jurul nostru în ceea ce privește personalitatea noastră. Iar în acest caz, este un lucru absolut minunat. Deoarece doar noi însuși avem acces la modelarea acestui aspect. Noi suntem cei care deținem cheița tuturor schimbărilor pe care le dorim în viața noastră.

Mai jos îți prezint 8 simptome ale depistării unei stime de sine joase:

„Cel mai bun mentor este inima ta, care îți oferă cele mai bune sfaturi din lume.”

(Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya)
 1. Dorința de a mulțumi pe toată lumea.
 2. Amânarea succesului ”pe altă dată”.
 3. Critica exagerată față de sine. 
 4. Formarea părerii de sine în baza părerilor externe. ”A fi frumos înseamnă a fi tu însuți. Nu trebuie să fii acceptat de ceilalți. Trebuie să te accepți tu pe tine. ” /Thich Nhat Hanh /
 5. Dependența de alte persoane. ”Cea mai puternică relație pe care o vei avea este relația cu tine însuți.” / Steve Maraboli/
 6. Frica de eșec.
 7. Lipsa încrederii în sine.
 8. Veșnica comparație a propriei persoane cu alte persoane.

Știai, că dacă nu vei începe cât mai curând a lucra la îmbunătățirea stimei de sine, îți vei afecta substanțial minimum unul din aceste 8 momente importante din viața ta:

 1. Liniștea interioară, prin atragerea emoțiilor negative și distructive, ca: tristețe, iritare, vinovăție, frustrare, furie, depresie;
 2. Sănătatea ta, atât la nivel emoțional, psihologic, cât și fiziologic;
 3. Statutul tău;
 4. Calitatea relațiilor din viața ta;
 5. Mărimea veniturilor  tale;
 6. Imaginea ta;
 7. Fericirea ta;
 8. Calitatea vieții tale.

Dar, orice ”problemă” fiind conștientizată și diagnosticată corect, poate fi soluționată.

Pe final, îți las ca recomandare 8 metode de a crește nivelul stimei de sine:

 1. Practicarea recunoștinței. Mulțumește-i în fiecare dimineața sau seară Universului sau lui Dumnezeu (în funcție de credințele personale) pentru minim 8 lucruri/situații din viața ta la ziua respectivă. Crede-mă că în realitate ai mult mai multe lucruri pentru care poți fi recunoscătoare, de la lucruri elementare în opinia cuiva, până la lucruri mai importante în viața ta.

  Exemple de motive pentru a fi recunoscător: faptul că poți vedea, auzi, merge, mânca, pentru faptul că ai casă, masă, familie, părinți, pentru un compliment primit azi, pentru o sarcină realizată cu succes, pentru un nou progres obținut, etc.
 2. Crează o listă cu toate calitățile și abilitățile tale. Lasă modestia la o parte și fii sinceră cu tine. 

  Pune pe o foaie toate punctele la care ești bună și îți plac la tine. În cazul în care totuși nu poți lăsa modestia la o parte, ai 2 sugestii:

  • Te privești dintr-o parte, ca și cum ar fi vorba nu de tine, ci de o altă persoană cu chipul și absolut tot ce ține de personalitatea ta. Poți utiliza oglinda ca un instrument în cazul dat. Te așezi în fața oglinzii și analizezi bine persoana din fața ta. Cu siguranță vei găsi câteva calități și abilități.
  • Rogi câteva persoane apropiate să îți expună sincer opinia în format scris sau oral, referitor la ce calități și abilități ei apreciază cu adevărat la tine. Vei putea fi uimit de rezultatele pozitive, 😉

 3. Crează o listă cu hobby-urile tale și analizează care din ele îți trezesc cea mai mare plăcere și pe care din ele le-ai putea monetiza în același timp.
 4. Fă o schimbare a imaginii: o tunsoare, o nouă culoare la păr, un machiaj profesionist, în funcție de bugetul personal – înnoiește câteva piese din garderoba ta.
 5. Stabilește 1-2 scopuri clare și foc la ghete la realizarea lor. Vei vedea cum traseul spre realizare te va căli, iar rezultatul îți va oferi o doză de creștere a încrederii și stimei față de sine. Aceasta doar în condiția că vei utiliza pe tot drumul dorința, ambiția și perseverența în vederea realizării scopului/scopurilor stabilite.
 6. Utilizarea cât mai desă a afirmațiilor de creștere a stimei de sine. 
 7. Încearcă în fiecare zi ceva nou, sau formează un nou obicei în decurs de o lună, sau formează o nouă abilitate profesională. Ideea e să ieși cât mai des din zona de confort, ca să simți evoluția ta de la punctul în care te afli la ziua de azi, la punctul în care ai ajuns când ai ieșit din zona de confort.
 8. Apelează la serviciile unui psiholog sau și mai bine la serviciile unui Coach Profesionist. Doar că în cazul dat, alegând un Coach, vei avea mai mult de câștigat, nu doar rezultat de creștere a stimei de sine, ci și unele scopuri concrete realizate.

Viața noastră e făcută din alegeri, iar calitatea vieții noastre depinde doar de calitatea alegerilor noastre și doar de noi, nu de țară, nu de politică, nu de conducerea țării, nu de partenerul nostru, nu de părinții noștri, ci doar de NOI ÎNȘINE. 

Atunci când ceva nu ne place, e cazul să avem curaj și să optăm pentru schimbare. A se plânge pot mulți, dar plângăcioșii cu siguranță nu fac parte din categoria care au parte de o viață împlinită și fericită. Viața iubește oamenii responsabili, deschiși la minte și la suflet, oamenii conștienți, luptători și o cu o stimă de sine sănătoasă.

Tu ce ai luat util pentru tine din acest articol?

Ce pași exacți intenționezi să faci începând de azi?

Cu mult drag și respect,
Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya,
Business, Career & Life Coach.
Sursa foto: www.pexels.com și arhiva personală


S-ar putea să-ți placă și...

PUTEREA DE A MERGE MAI DEPARTE

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Înregistrează-te la o sesiune de coaching GRATUITĂ de 20-30 min.